Bart van Leeuwen: ‘Dat kan ik beter’

Soms kom je iets overwachts tegen.
In het maartnummer (2012) van LEVEN in Schiebroek. Hét wijkblad voor Tuinstad Schiebroek, staat de tiende aflevering van een serie Schiebroek van toen…
In dit artikel komen Corrie (1941) en Bart van Leeuwen (1937) aan het woord. Ze halen herinneringen op aan de wijk waar ze al meer dan 40 jaar wonen.
Over Bart schrijft de auteur van het artikel, Margot Leeninga:
‘Hij is reclametekenaar en heeft altijd vanuit huis gewerkt. Acht jaar lang verzorgde hij de strip “Brammetje Fok” in het Rotterdamsch Nieuwsblad. Vanwege de fusie met De Haagsche Courant (in 1973, EvS) liep die serie af en Bart zocht nieuw werk.
“Op dat moment was onze zoon Wessel ziek en ik las hem de boekjes van Okkie Pepernoot voor. Toen ik de plaatjes eens goed bekeek, dacht ik: ‘Dat kan ik beter’ en ik belde heel brutaal de uitgever met die mededeling. Het resultaat was dat ik de hele serie van Okkie Pepernoot opnieuw mocht illustreren.”

CBvL

Corrie en Bart van Leeuwen, foto uit Leven in Schiebroek, 2012.Bart van Leeuwen kan zowel de illustraties van Roggeveen zelf als die van Ted Schaap bedoelen.
Ik bezit een achttiende druk van het eerste boekje, Okkie Pepernoot, met tekeningen van Ted Schaap en een negentiende druk met plaatjes van Bart van Leeuwen.
Smaken verschillen.
Maar ik vind het wel aanmatigend dat Van Leeuwen van mening was dat hij het beter kon.
Zijn illustraties zijn anders, dat zeker, maar beter?
vrijdag 16 maart 2012