Willem Ploeger

Schermafbeelding 2015-02-25 om 23.11.46

Willem Ploeger te gast in het programma Anders dan anderen, uitgezonden op 1 mei 1959. Van links naar rechts; Bert Garthoff, de presentator, Marie Hamel, oud-leerling van Ploeger en door hem geïnspireerd het onderwijs ingegaan en Ploeger zelf. Bron: Dagblad voor Amersfoort, mei 1959.

In de twee blog-stukjes over contacten tussen Leonard Roggeveen en Theo Thijssen werd hij al genoemd: Roggeveens oom Willem Ploeger.
Willem Ploeger werd geboren in 1878 te Schagen. Hij was een jongere broer van Roggeveens moeder Anna Ploeger.

Hij bezocht de Kweekschool voor Onderwijzers te Haarlem in dezelfde tijd dat Theo Thijssen daar was.
Daarna werd hij onderwijzer in Amsterdam.

Ploeger genoot in de jaren 50 enige nationale bekendheid.
Vandaag de dag valt slechts te achterhalen dat Ploeger op 1 mei 1959 de hoofdpersoon was in het televisieprogramma Anders dan anderen, gepresenteerd door Bert Garthoff.
Leonard Roggeveen was een van de gasten in het programma en vertelde over zijn oom dat hij er een geheel eigen stijl van pandoeren om na houdt. (Pandoer is een kaartspel dat met name in de provincies Noord-Holland en Utrecht wordt gespeeld.)

Schermafbeelding 2015-02-26 om 18.47.12

Dagblad voor Amersfoort, mei 1959, voorpagina.

Toneelschooltje
Op de website over Joods Amsterdam vond ik:
‘Tussen 1910 en 1920 handelden David Cortissos met zijn broer Mordechai Cortissos (25 juli 1883 – Sobibor, 4 juni 1943) in bananen van het merk Fyffes. Ze hadden hiervoor een bananenpakhuis op het Waterlooplein.
Op de zolder van het pakhuis was, in ieder geval in de tijd van de Cortissossen, een klein theater gevestigd.
Dit theater stond onder het beheer van de Sefardische gemeenschap in Amsterdam en was de oefenlocatie van het toneelschooltje van Willem Ploeger.
http://www.joodsamsterdam.nl/perscortissosmordechai.htm

Ploeger was dus net als Roggeveen geïnteresseerd in toneel!
Zijn dochter A. (Anna?) hielp haar neef Leonard in september 1921 met zijn poppenkastvoorstelling van het Faust-verhaal. Zij maakte de kleding van de poppen.

Baard
En dan die baard, die doet natuurlijk denken aan een van de bekendste creaties van Roggeveen: Daantje!